Mesleğimizin tanınırlığını arttırmak amaçlı Business Channel Türk TV‘de yayınlanan SERTAN KIRÇO’nun sunduğu VİZYON programına Mekatronik Mühendisleri Derneği Derneği Genel Merkez İcra Kurulu Başkanımız Abdullah ÖZVER konuk oldu. Canlı yayında Mekatronik Mühendisliği hakkında merak edilen soruları cevapladı.
Mekatronik Mühendisleri Derneği İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Sn. Zehra Nur BİLBAY ve İstanbul Şubesi Üyelik Birimi Sorumlusu Sn. İlayda Mehlika ŞERBET program sırasında Mekatronik Mühendisleri Derneği İcra Kurulu Başkanımız Sn. M. Abdullah ÖZVER‘e eşlik etti.
Vizyon Programında Mekatronik Mühendislerinin sektördeki yeri, Mekatronik Mühendisleri Derneği’nin kariyer ve eğitim alanındaki çalışmaları, derneğin akademik çalışmaları hakkında bilgi verildi. Ayrıca yeni mezun mühendislerin iş ararken dikkat etmesi gerekenler, iş bulma sürecindeki zorluklar ve iş bulmayı kolaylaştırılacak çözüm yollarından bahsedildi. CV’nin nasıl hazırlanması gerektiği ve Kişisel Portfolyo hazırlamanın öneminden bahsedildi.
Yayın Kaydı
Programdan Fotoğraflar
Röportaj Detayları
Vizyon Programı – 4 Mart 2023
Sertan Kırço;
Bu bölümümüzde bir mühendislik üzerine konuşacağız Mekatronik Mühendisliği. Ben de çok fazla konuk etmedim Mekatronik Mühendislerini. Hangi alanda neler yaparlar nasıl Mekatronik Mühendisi olabiliriz, sonra nasıl kolay iş bulup deneyim kazanabiliriz bunları konuşacağız. Çünkü gerçekten Dernek adına da bir araya gelip faaliyetler yürüten bir mühendis konuğumuz var, Muhammed Abdullah Özver Mekatronik Mühendisleri Derneği İcra Kurulu başkanı.
- Mekatronik Mühendisliğini konuşacağız, Mekatronik Mühendisi nasıl olur bunu konuşacağız ama ondan önce bir kariyer geçmişi dinlemek isteriz sizden.
Ben Muhammed Abdullah Özver Mekatronik Mühendisleri Derneği İcra Kurulu başkanıyım. 2019 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Mekatronik mÜhendisliği Bölümünden mezun oldum. 6 ay kadar bir iş arayışı sürem oldu, o süreden sonra bir meslek lisesinde bir yıl kadar ücretli öğretmenlik yaptım. Meslek lisesinde oluşan çevremle aracılığıyla yeni bir işe girdim. 2 yıl kadar o işte çalıştım, özel makine ve fikstür üretimi yapıyorduk, müşteriden gelen taleplere göre özel projelere yönelik çalışma yürütüyorduk. 2 yıl sonra geçtiğimiz Kasım ayında yeni bir firmaya başladım. SC Otomasyon firması burada da konveyör ve robotik sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Ben tasarım üzerine çalışma yürütüyorum, mekanik tasarım, bu şekilde bir çalışma hayatım var.
Sertan Kırço;
- Mekatronik Mühendisi ne yapar, hangi alanda çalışır?
Mekatronik mühendisliği birçok farklı alanı kapsıyor. Makine, elektrik-elektronik, bilgisayar, yazılım ve robotik gibi birçok farklı alanı kapsıyor. Mekatronik Mühendisleri üniversitelerde aldıkları eğitime göre bu alanlardan birine yakın olabiliyor. Mekatronik mühendisliği bölümlerinde üniversitelerdeki akademisyenlerin ağırlığına göre aslında üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebiliyor. Bazı üniversitelerde mekanik ağırlıklı, bazı üniversitelerde elektronik veya yazılım ağırlıklı olabiliyor. Mezun olanlar bu alanların hepsinde ortak bir alanda da çalışabilir, yani bütün hepsini kullanarak çalışabilir veya bir alanda uzmanlaşarak o alanda çalışma yürütebilir.
Sertan Kırço;
- Peki siz Tabii şu anda dernek adına buradasınız, derneğin faaliyetlerini, kuruluşunu, neler yapıyorsunuz, bunu da dinlemek isteriz.
Mekatronik Mühendisleri Derneği İstanbul’da 2016 yılında kuruluyor, 9 kurucu üyeyle. Şu anda İstanbul, Ankara, Bursa ve Kocaeli olmak üzere dört şubemiz bulunuyor. Dernekte 143 aktif görevlimiz var, bunların %43’ü kadın üyelerden oluşuyor yine kadın mühendislerinde derneğimizde önemli bir yeri var. Mekatronik Mühendisleri Derneği olarak sadece Mekatronik Mühendisleri değil tekniker, teknisyen bunlarla birlikte Mekatronik birçok alanı kapsadığı için makina, elektrik-elektronik ve yazılım gibi birçok farklı alandan üye ve görevlilerimiz olabiliyor. Farklı bölümlerden arkadaşlarımızda dernek çalışmalarından faydalanabiliyor. Dernek eğitim ve kariyer üzerine özellikle çok yoğun çalışmalar yürütüyor. Çeşitli eğitimlerimiz oluyor, bu eğitimleri üyelerimize ücretsiz veya indirimli sunmaya çalışıyoruz. Şu anda 1400 üyemiz var. Üyelerimizi indirimli imkanlar sunuyoruz, genelde burada dernek tabii kar amacı gütmeden çalışma görünüyor yani dışarıda ki bir eğitimin dernek aracılığıyla alındığında 10’dan 1 oranda uygun fiyata alabiliyorlar. Tabi biz kendimiz ücret almıyoruz, işbirliği yaptığımız eğitimi gerçekleştiren firmalar ücret alıyor, biz sadece üyelerimizi bu eğitimlerle buluşturmuş oluyoruz. Bunun dışında kariyer tarafında çok yoğun çalışma yürütüyoruz şu ana kadar 480 tane iş ilanı yayınladık. 4.000 kişinin kayıtlı olduğu CV havuzumuz var. Firmalar bizimle iş ilanları paylaştıkları zaman iş ilanlarını yayınlıyoruz, gelen başvuruları ve CV Havuzundan uygun olabilecek kişileri firmalara yönlendiriyoruz. Hem ücretsiz hemde farklı bir platformda iş ilanı yayınladığı zaman herkes başvururken, bizim zaten odağımız belli mühendis, tekniker olduğu için firmalar bizimle ilan paylaştığında aradığı uygun kişiye ulaşabiliyor. Biz CV Havuzumuza kayıtlı kişilerden uygun olabilecekleri de yönlendirdiğimiz için firmalara büyük bir avantaj sağlıyor. Bizimle tekrar tekrar ilan paylaşan firmalar oluyor ve her geçen günde bu artıyor. Bu şekilde üyelerimize iş imkanı sunuyoruz.
Bunun dışında akademik çalışmalarda yürütüyoruz. Mekatronik Mühendisliği alanında tek dernek olduğumuz için üniversitelerin Mekatronik Mühendisliği bölümleri ile sürekli iletişim halindeyiz ve çalışmalarımız üniversiteler tarafından desteklenmektedir. 18 farklı üniversitenin Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanlarından oluşan Akademik Kurulumuz var.
Üniversitelerde öğrencilerin kariyer hayatlarını planlamaları için “Geleceğini Tasarla” ismiyle konferanslar düzenliyoruz. Öğrencilerin mezun olduktan sonra nasıl kolay iş bulurlar, mezun olmadan önce neler yapmaları gerekiyor? Öğrencilik sürecini verimli geçirmeyen bir öğrenci mezun olduktan sonra kolay bir şekilde iş bulamıyor, yaptığımız anketlerde de bunlar çıkıyor.
Dernek üyelerimize, sosyal medyadaki takipçilerimize yönelik çeşitli anketler yapıyruz. Mezun olduktan sonra ilk işe girme süresi, ilk aldığı maaş miktarı gibi sorular soruyoruz.
Burada çok farklı ve dikkat çekici sonuçlar alıyoruz. Bir kişi mezun olduğu zaman ilk işine girme süresi 1 ay ile 2 yıl arasında değişebiliyor, bu çok geniş bir aralık. İlk işine girip aldığı ilk maaşı sorduğumuzda üzücü ama asgari ücretten başlayıp asgari ücretin 2,3, 5 katına kadar değişebiliyor, alınan il , bu asgari ücret 2bin TL iken yaptığımız bir anketti. Biz bunu nasıl yorumluyoruz? Biz anketin hangi tarafında olacağız. Aslında bunu da öğrencilik döneminde kendi yaptığımız çalışmalar belirliyor. Yani biz iki yılda da iş bulabiliriz mezun olduktan hemen sonrada iş bulabiliriz. Bu nasıl olacak? Öğrencilik döneminde sadece okul derslerine gitmekle bu olmuyor. Okul dersi dışında çeşitli eğitimler kurslar alarak bunlarla geliştirmesi gerekiyor. Ama Mekatronik Mühendisliği olarak konuştuğumuz zaman Mekatronik mühendisliğinde birçok farklı alan var, bu alanlardan hangisinde geliştireceğiz.
Hepsinin üzerine mi yoğunlaşacağız, yoksa bir alanda uzmanlaşacak mıyız. Burada önemli nokta, biz hangi alanda çalışmak istiyoruz, bir ömür geçireceğiz, bir ömür boyu yapacağımız bu mesleği hangi alanda yapmak istiyoruz, bunu belirlememiz gerekiyor. Ben kendim tasarıma ilgi duyuyordum, tasarım üzerine kendimi daha çok geliştirdim. Bir öğrenci arkadaşımızda hangi alana ilgi duyduğunu belirledikten sonra o alanda çalışan firmalar iş ilanlarında ne istiyorlar, hangi programları bilmesini istiyor, ne üzerine kendini geliştirmiş olmasını istiyor bunu iş ilanından inceleyebilirler. Son sınıfta mezun olacağı zaman değil 1 sınıftan buna başlanması lazım. İlgi duyduğu alanı en kısa sürede belirleyip, iş ilanlarında istenen yetkinliklere göre kendini geliştirirse mezun olduğu zaman o kişi firmanın aradığı kişi oluyor zaten. Direkt işe girebiliyor. Bunun dışında yine okul sürecinde ne yapması gerekiyor? Sosyal kulüplere katılması gerekiyor. Sonuçta bir mühendis mezun olduktan sonra çalışmaya başladığında sadece bir mühendis olarak bile çalışsa bir yöneticilik ünvanı olmasa bile çalıştığı işi yönetecek, süreç yönetecek. Bunun için kendisini sosyal olarak geliştirmesi lazım. Bizim derneğimiz gibi derneklerde görevler alabilir, sosyal kulüpler dışında mühendislikle ilgili kulüplerde de çalışması gerekiyor. Bunun dışında şu anda mesela öğrencilere baktığımız zaman bu çok artışta aslında. Öğrenciler okullardaki proje ekiplerine, yarışma takımlarına katılıyor, görevler alıyorlar. Girdiği yarışmada derece elde ederse firmalar daha mezun olmadan o öğrenciye gel bizde işe başla diyerek davet ediyor. Daha mezuniyetini almadan diploması almadan çalışmaya başlayabiliyorlar. Bu şekilde faaliyetlere katılması gerekiyor. Bunun dışında gönüllü staj yapabilir ama gönüllü staj firmaların çok tercih ettiği bir durum değil. Mümkünse yapmalarını biz tavsiye ediyoruz.
Gönüllü çalışmalar yaptık, eğitim, kurs ve projelere katıldık. Bundan sonra en son aşamada da zorunlu staj. Bir yeni mezununa firmanın soracağı en önemli şey yaptığı staj. Çoğu öğrencilere baktığımız zaman genelde stajlarını çok boş geçiriyorlar, baştan sağma veya stajda hiçbir şey yapmadan sadece zaman geçiriyorlar. Yada çok büyük firmalarda hiçbir şeye dokunmadan stajlarını tamamlıyorlar sadece CV üzerinde firmanın adı yazmış oluyor, bunun hiç bir faydası yok.
Sertan Kırço;
- Yaptığınız projelerle daha çok öne çıkıyorsunuz siz değil mi?
Evet yaptığınız projeler, çalışmalar, ortaya koyduklarınızı göstermeniz gerekiyor, öne çıkabilmeniz için. Portfolyo oluşturabilmesi gerekiyor bir kişinin. Portfolyo nedir? Yaptığımız çalışmaları sosyal medyada paylaşabiliriz, kişisel sitemiz varsa orada paylaşabiliriz, tasarım yapıyorsak tasarım paylaşım sitelerinde, yazılım alanında bir proje yapıyorsak yazılım paylaşım platformlarında paylaşarak yaptığımız çalışmaları ortaya koymalıyız. PDF dokümanı haline getirip iş başvurusu yaptığınız zaman CV’nin yanında bu dokümanı da ortaya koyduğunuz zaman firmalar sizi havada kapıyor, maaşını artık kendin belirliyorsun. Ama sadece boş bir CV ile gittiğin zaman çoğu firma dikkate bile almayabiliyor. CV’nin dikkat çekebilmesi için dernekte CV düzenleme eğitimleri de veriyoruz. YouTube kanalımızda da bunlarla ilgili eğitimler var. Bunu neden yapıyoruz, CV havuzumuzdan bahsettim 4000 tane CV var elimizde. Bu CV’leri firmaya yolladığımız zaman bizden sürekli kötü CV giderse firmalar bizden başvuranlar incelemek istemez, bu yüzden başvuran kişilerin CV’lerini daha düzgün ve kaliteli hale getirmeleri için eğitimler düzenliyoruz ki firmalara bizden giden kişilerden memnun olsunlar. Biz burada aracı kurumuz firmalar bu süreçte fayda görmeleri lazım ki biz de üyelerimize bu imkanı sağlamaya devam edebilelim.
Sertan Kırço;
- Eksik bir şey varsa bunları tamamlamalarını tavsiye ediyorsunuz değil mi?
Eksik bir şey varsa bunu nasıl tamamlayacağını gösteriyoruz. İş başvurusu yaptığınız zaman bu İK’cının dikkatini çekmesi gerekiyor. Biz ilan yayınladığımız zaman bazen firmalara 100 tane CV gönderebiliyoruz bazen 20 tane bu iş ilanına göre değişebiliyor. İK’cı olarak önünüzde 20 tane CV var, ne yapacaksınız? CV’yi çeviriyorsunuz, dikkatinizi çekeni inceliyorsunuz, dikkatinizi çekmeyenin incelemiyorsunuz.
CV’nizin içi dolu olabilir, çok kaliteli bir özgeçmişiniz vardır ama başdan sağmadır, görsel olarak kötüdür, o zaman bu CV dikkate alınmıyor. İlk başta görsel olarak dikkat çekmesi lazım, iç düzeni bile yani özgeçmişin içeriğinden bahsetmiyorum sadece düzeni bile görselliği bile orada sizin işe girmenize vesile olabiliyor. Yazı boyutu birbirine göre renklerin uyumu, hizaları. Baştan sona uyum içinde olması lazım. CV’niz dikkat çektiyse detaylı incelemeye giriyor.
Staj süresinde büyük bir firmaya girdi hiçbir şey yapmadı sadece firmanın adı var. Mezun olduktan sonra iş başvurusu yaptığı zaman da inceleniyor işte stajı nerede yapmış. Büyük bir firmada hiçbir şey yapmamış, herhangi bir şey yok kendisini geliştirmemiş. O zaman o arkadaş işe giremiyor. Ama siz bunları düzenli yaptıysanız o zaman sizin işe alınma ihtimaliniz artıyor. Yani oradaki bir ayla 2 yıl arasındaki fark buradan oluşuyor aslında. Şu da önemli staj yaptığınız alan çalışmak istediğiniz alanla uyuşuyor mu, siz hangi alanda çalışmak istiyorsunuz. Ben kendimden örnek vereyim, tasarım alanında çalışmak istiyorum o alanı seviyorum ama yaptığım staj kalite kontrol alanında yani örtüşmüyor.
Kalite kontrol üzerine çok yoğun bir staj süreci geçirdim, laboratuvar ortamında bütün deneyleri gördüm. Çok detaylı bir staj raporum var. Mezun oldum tasarım alanındaki iş ilanlarına başvuruyorum, yaptığım staj kalite kontrol, dikkat çekmiyorsun.
Sertan Kırço;
- Öğrenciler derneğe üye olabiliyor mu?
Öğrencilerde, mezunlarda derneğe üye olabiliyor. Şu anda Mekatronik Mühendisliği mezunları 40bin civarına ulaştı. Bizim 1400 tane üyemiz var, bunların içince öğrencilerde var mezunlarda var. Görevlilerimizin %72’si öğrencilerden oluşuyor, 18 farklı ilde görevli arkadaşlarımız var, Türkiye çapında çalışmalar yürütebiliyoruz.
Sertan Kırço;
- Mekatronik Mühendisleri öğretmenlik yapabiliyor mu? Sanırım bir dönem sizde öğretmenlik yaptınız. Uzun bir dönem çünkü 6 ay-2 sene en azından bir alternatifle böyle sevindirmek lazım mezunları.
Mekatronik Mühendisleri Meslek Liselerinde Uzman olarak ücretli öğretmenlik yapabiliyor, ücretli öğretmen dediğiniz biraz daha normal öğretmenlerden daha düşük maaşla çalışıyor, yarı yarıya neredeyse fark ediyor. Bunun dışında formasyon alıp öğretmen olarak da kamuda atanabiliyor. Endüstriyel Otomasyon Öğretmenliği diye bir alan var Mekatronik Mühendisleri bu alanda öğretmenlik yapabiliyor. Biz dernek olarak meslektaşlarımızın savunmaya çalışıyoruz. Kamuda atamaların arttırılması, imza yetkilerinin arttırılması için çalışıyoruz. Meslek odası değiliz, Mekatronik Mühendisleri Odasını açmaya çalışıyoruz, bir oda olmasak bile oda gibi çalışıyoruz. Odanın yaptığı bütün faaliyetleri yapıyoruz, sadece imza yetkisi veremiyoruz. Onun dışında hem eğitimine, gelişimine katkı sağlıyoruz, mesleki, kültürel ve sosyal dayanışmanın sağlanması, network oluşturulması bunların hepsini imkan sağlıyoruz.
Sertan Kırço;
- Aslında firmalara da katkı sağlamış oluyorsunuz, firmalarda daha hazır fazla mühendislerle çok zaman kaybetmeden ulaşabiliyorlar.
Tabii ki yani yaptığımız eğitimlerle firmaların istediği şekilde eğitim almasını da sağlıyoruz biz 6000 tane irtibatta olduğumuz firma var. Dönem dönem üyelerimize yaptığımız gibi firmalara da sorular soruyoruz. Şöyle bir eğitim yapmayı istiyoruz ama bu eğitimi biz yaptığımızda dışarıdaki bir eğitim gibi olmasın. Biz yaptığımızda gerçekten firmaların ihtiyacına yönelik olsun. Bu şekilde firmalara da sorular soruyoruz. Siz ne istiyorsunuz, bize dönüş yapıyorlar. Geri dönüşleri değerlendiriyoruz, veri odaklı bir derneğiz. Veriye ve geri bildirimlere değer veriyoruz.
Üye memnuniyet anketi yapıyoruz belli dönemlerde. Yönetim, iletişim, eğitim ve kariyer üzerine yaptığımız ankette derneğimize karşı %80’in üstünde memnuniyet ve güven var. Burada tabii %80’e düşmesinin sebebi en çok kariyer çalışmaları ile ilgili oluyor.
Bizim 480 tane iş ilanımızın 50 tanesine başvurmuş ama işe girememiş bir arkadaş, ankette dernek kariyer tarafında kötü diye dönüş yapıyor, halbuki derneğin kariyer çalışmaları kötü değil senin CV’in yeterli değil ve firmalar tarafından dikkate bile alınmıyor. 4bin tane CV var elimizde zaman zaman inceliyoruz, bazı CV’ler var ki ben olsam bende işe almam. Bunun için CV’lerini nasıl düzenleyecekleri, kendilerini nasıl geliştirecekleriyle ilgili eğitimler veriyoruz. Hem mezun olan birisi açıkta kalmasın kolayca iş bulsun, hem de firmalar aradığı kişiye daha kolay ulaşsın. Firmalara baktığınız zaman bir çok iş ilanı var, mühendis arayışı var ama mühendislere bakıyorsunuz işe giremiyorlar. Neden giremiyor çünkü firmanın aradığı yetkinlik belli bu tarafta onu karşılayan birisi yok yada ulaşamıyorlar. Biz orada aracı olarak birbirlerine ulaşmalarını sağlıyoruz.
Sertan Kırço;
- Aslında siz mühendisi de bir mühendis gibi tasarlıyorsunuz. Sektöre hazır hale gelmesini sağlıyorsunuz. Sektöre çok büyük bir hizmet aslında bu.
Bu şekilde firmaların da zaten ilgisi her geçen gün artıyor. Bize geçmişte ayda bir iki tane ilan gelirken çalışma yöntemimizi değiştirdik, biraz daha geliştirdik bir ayda 60 tane ilan gelmeye başladı. Biz artık ilanlara yetişemeyecek duruma geldik. Artık biz firmalara sormuyoruz firmalar bize ilan yollamaya başlıyor, çünkü verim almaya başladılar.
Sertan Kırço;
- Farklı mühendisleri de soruyorlar mı?
Biz Mekatronik Mühendisliği olduğu için birçok farklı alana hitap ediyoruz. Ben kendim mekanik tasarım üzerine çalışıyorum, yazılım üzerine çalışan arkadaşlarımız var. İş ilanları için ayrım da yapmıyoruz yani her türlü Mühendislik için bize firmalar sorabiliyor veya tekniker arayışında bize ulaşabiliyorlar. Bize gelen ilanları yayınlıyoruz, gelen başvuruları ve uygun olanları da yönlendiriyoruz
Sertan Kırço;
- Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Mühendis ve mühendisliğe ilgi duyan herkes derneğimize üye olabilir, görev alabilir, çalışmalardan faydalanabilir. Yine bizim sosyal medya hesaplarımızdan üzerinden hem bana hem derneğe ulaşabilirler buradan faydalanabilir. Davetiniz için çok teşekkür ederim.